Glavni grad Slovenije Ljubljana, bila je domaćin jakog međunarodnog turnira, pod nazivom XI. WOMEN WEIGHTLIFTING GRAND PRIX 2019., na kojem su nastupili natjecatelji iz 19 zemalja Europe i svijeta.

Jadna od sudionika ovog natjecanja, odlukom Izbornika Hrvatske dizačke Reprezentacije bila je i mlada Hrvatska Reprezentacija, sastavljena od pet mladih natjecateljica i jednom seniorkom.

U borbi za odličja i pehare u dresu sa državnim grbom nastupili su : Gabriela Frlan, Nora Vlaše i Chiara Reljac iz KDU „Rječina“ i Željka Miljković iz KDU „Vukovar“  u skupini „kids“ , Nataša Dermiček iz KDU „Vukovar“ u skupini „girls“ i Marina Marković iz KDU „Osijek“  u skupini seniorki.

Dok se mi u Hrvatskoj prepiremo , da li su šipke za dizanje utega od 5 i 10 kg. „tehničke osovine“ ili „natjecateljske šipke“ za djecu, naša djeca na tim šipkama na međunarodnom turniru koji je u Kalendaru natjecanja Europske dizačke federacije, osvajaju odličja i pehare i to ne smeta nikom od 19 zemalja sudionica !

Simptomatično je da je za uspješan nastup djece, podijeljeno šest pehara a od toga četiri  djeci iz Hrvatske !

U skupini djece do 10 godina, Gabriela Frlan  sa rezultatima od 14 kg. U trzaju, 20 kg. U izbačaju i 24 kg. U biatlonu osvaja prvo mjesto  i zlatnu medalju ali ne dobiva pehar.

U skupini djece do 12 godina, potpunu dominaciju imaju djeca iz Hrvatske, osvojivši uz medalje i tri pehara !

Apsolutna Pobjednica u ovoj skupini je Željka Miljković sa rezultatima od 34+46=80 kg., druga je bila Chiara Reljac sa 27+36=63 kg. a treća Nora Vlaše sa 20+29=49 kg.

Četvrti pehar je pripao Nataši Dermiček u skupini djevojčica do 14 godina koja je sa rezultatima od 35+48=83 kg. osvojila treće mjesto iza djevojčica sa Malte i Austrije.

Što nam gore ostvareni uspjesi govore, nego da imamo nadarenu djecu koja se znaju rezultatski nositi sa vršnjakinjama iz drugih zemalja i na nama je zadatak da ne samo da deklarativno govorimo „da treba ulagati u mlade“, nego da stvorimo uvjete za njihov daljnji napredak a ne da se prepiremo na kakvim šipkama će dizati !

U skupini seniorki, Marina Marković je nastupila u kategoriji do 55 kg. i sa rezultatima od 55+80=135 kg., zauzela je četvrto mjesto. Rezultati u izbačaju i biatlonu su novi državni rekordi.                                                   

Rekordni bi možda bili i neki rezultati naše djece, ali nažalost još nismo usvojili standarde državnih rekorda za mlađe dobne skupine natjecatelja.


Izvještaj podnio :

Milan Kordić jedan od trenera